Den gode historie 3 – Hvad kirkebogen afslørede

Hvad er slægtsforskning? Ved at fortælle en række gode historier fra min egen familie, viser jeg, hvordan man bruger forskellige kilder og metoder. God fornøjelse!

En del af min fars familie kommer fra København. Her er der som et supplement til folketællinger den mulighed at kigge i Politiets registerblade, hvor politiet mellem 1890 og 1923 registrerede københavnerne. Jeg fandt datoen for min tipoldemors død, august 1897, og derfra kunne jeg så gå ind i kirkebogen for at se, hvad der stod om hende der.

Jeg finder indføringen af død og begravelse i kirkebogen. Der er ikke yderligere interessante ting her, men lige oven over bliver min opmærksomhed fanget af, at Bendtsen-efternavnet er nævnt igen. Det er en pige på 8 uger, der er død. Yderst til højre er der en bemærkning, hvor der står   ”Debelites congenitis”, som dækker over medfødte deformationer.

kb uddrag børn

Kirkebogen for Vor Frelser Sogn med udsnit fra døde kvinder

 

 

 

 

Jeg kigger lidt mere på siden og finder endnu en død med bendtsen-efternavnet og tænker ”jamen der er sørme mange bendtsen’er på den her kirkebogsside”. Og så dukker der endnu én op, så det er altså trillinger, der er døde. Ved en af de andre står der en bemærkning om for tidlig fødsel. Det passer med bemærkningen om medfødte deformiteter.

I folketællingerne for 1900-tallet er det for nogle årgange krævet, at der er en opgørelse af den enkelte families fødsler. Vi ser her at opgørelsen angiver  7 endnu levende og 4 børn, der på tidspunktet for folketællingen er døde.

ft med børn

Udsnit fra folketællingen 1930 Brønderslev

 

 

 

 

 

 

 

Jeg går tilbage til politiets registerblade og finder min tipoldefars data.

politi

Politiets registerblade

 

 

 

 

 

 

 

 

Dødstidspunktet er angivet sammen med adressen. Så kan jeg igen gå over i kirkebogen for at se indføringen af død og begravelse. Vi ser dødsstedet som ”Orlogsværftet” og jeg tænker, at det måske er en arbejdsulykke. Men min tipoldefar var på dødstispunktet 66 år gammel og har næppe arbejdet mere.

Det er ikke mange kirkebøger, der har bemærkninger om dødsårsag, men i det her tilfælde er der en, og det er ikke en bemærkning, man sådan lige kommer sig over. Der står nemlig ”Selvmord ved hængning”.

selvmor

Udsnit fra kirkebogen Vor Frelser sogn døde mænd

 

 

 

 

 

 

 

 

Næste skridt er at tage til Rigsarkivet og finde dødsattesten og evt. en politirapport. Hvis man er meget heldig vil der også være et bud på årsagen til selvmordet.

Fortsættelse følger.

 

 

Copyright © Dandelion by Pexeto